Какон святителю Митрофану Воронежскому

Песнь 1

Ирмос: Воду прошед, яко сушу, и египетскаго зла избежав, израильтянин вопияше: Избавителю и Богу нашему поим.

От многих зол многаго уныния исполнены, к тебе прибегаем, святителю Христов Митрофане, и от тебе скорыя помощи и заступления ныне требуем.

Страстей нас брани смущают, пастырю преподобне, ты же умири нас твоим благоприятным к Богу ходатайством.

От бед и скорбей нас, чудотворче святый, избавив, мужественное в добродетелех преспеяние всем даруй, да вси о тебе, священнейший Митрофане, радуемся.

Богородичен: Молитву нашу приими, Пречистая, и молитвою Твоею всемощною избавитися нам от враг видимых и невидимых, от грехов же и всякия муки, моли, Егоже родила еси, Человеколюбца Бога.

Песнь 3

Ирмос: Небеснаго круга Верхотворче, Господи и Церкве Зиждителю, Ты мене утверди в любви Твоей, желаний краю, верных утверждение, Едине Человеколюбче.

Покровителя жизни нашея и молитвенника к Богу почитаем тя, приснославный отче наш Митрофане: на стезю нас покаяния направи, архиереев красото и верных утверждение.

Молим душевное наше смущение и тьму бесовских наваждений в нас разорити: тебе бо, святе, дадеся благодать Святаго Духа злыя духи прогоняти.

Недугующе телом, недугуем и душею, Богоблаженне, ты же не остави нас во гресех наших погибнути, но в них же и сам яко человек искушаемь был еси и нам, искушаемым, ныне помози.

Богородичен: Вся Ангелов воинства, Предтече Господень, апостолов двоенадесятице, святии вси с Богородицею, сотворите молитву, во еже спастися нам.

Седален, глас 2

Во святительстве благочестно пожил еси, святителю Богоявленне, люди к Богоразумию словом и делом наставил еси и Богу до конца угодил еси. Сего ради от Него нетлением и чудесы, отче Митрофане, почтился еси, яко причастник Божия благодати.

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, смотрения Твоего таинство, разумех дела Твоя и прославих Твое Божество.

Пламень погаси в нас плотских обуреваний и нечистых наших помышлений, да пламени геенскаго огня твоими молитвами, Митрофане, избавимся.

Душу и помышление к тебе простираем, святителю Богоизбранне: согрей нашу веру и любовь яже к Богу, да, закону Его усердно последующе, прейдем поприще нашего спасения непреткновенно.

Столп крепости стяжавше тя от Бога, от видимых и невидимых врагов ограждаемся тобою безбедно; темже тя вси по долгу, Митрофане, ублажаем.

Богородичен: Чертоже Незаходимаго Света, Дево, несмы достойны чертога Небеснаго греховныя ради вины; ты же, Богородительнице, ради обнаженнаго на Кресте сладкаго Твоего Сына и Благаго нашего Господа, покрый стыд лица нашего и спаси нас.

Песнь 5

Ирмос: Просвети нас повелении Твоими, Господи, и мышцею Твоею высокою Твой мир подаждь нам, Человеколюбче.

Молим ти ся и вопием всеусердно: исполни, Боговдохновенне, веселия живот наш, покрывая нас крепким покровом защищения твоего от глада, язвы и междоусобныя брани, яко можеши, отче, аще хощеши.

Мрак наших заблуждений и житейския гордости светлостию святых молитв твоих, Митрофане, прожени, да помощию твоею грехов оставление приимше, милость у Христа Бога обрящем.

На одре немощи и уныния низлежащу ми, подаждь руку помощи, пастырю Боговозлюбленне, и не остави мя лишенна быти твоего спасительнаго благодатию Святаго Духа посещения.

Богородичен: Чистейшая еси паче Ангельских чинов, от Неяже Источник святыни воплотися нас ради, да освятит естество человеческое, молитвами Твоими, Богородице, избави нас от тимения нечистых наших деяний и неподобных глаголаний.

Песнь 6

Ирмос: Молитву пролию ко Господу и Тому возвещу печали моя, яко зол душа моя исполнися и живот мой аду приближися, и молюся, яко Иона: от тли, Боже, возведи мя.

Граду твоему заступник буди и паствы твоея хранитель, грады же и страны чтущих любовию память твою необоримым молитв твоих предстательством огради, да вси тобою, Богомудре Митрофане, хвалимся.

Яко защитника тя от Бога ведуще, власть на дусех нечистых велию имуща, молим от злаго действия злых духов наши души сохранити безнаветны.

По долгу блажат тя вернии,— радуйся, Митрофане,— зовуще: ты бо воистину Российстей Церкви радование и похвала, и тя чтущим на вся враги одоление, досточудне.

Богородичен: Гору Тя мысленную и Лествицу Иаковлю пророцы нарицают, Еюже Бог к человеком сниде, погибшую драхму взыскати хотя, юже обрет, паки к Небеси возводит. Темже Тя вси яко Матерь Божию православно величаем.

Кондак, глас 8

Воздержанием тело духу поработив, душу же равноангельну сотворив, святительскою одеялся еси одеждою, яко венец священства, и ныне, всех Владыце предстоя, моли, всеблаженне Митрофане, умирити и спасти души наша.

Икос

В пустыни высотою смиренномудрия, яко райский цвет, красуяся, и на Воронежския Церкви престоле украсился еси высокими удобрениями, премудре, ибо был еси иерарх, образ верным словом и житием. Темже и Бог яко угодника Своего вознесе тя, нетлением и чудесы в Церкви Своей прославляя, да вси верою зовем ти: радуйся, Воронежская похвало, Митрофане приснопамятне.

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошедше, отроцы в Вавилоне иногда верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: отцев Боже, благословен еси.

Нас обновити хотя и нашему спасению, Спасе, благопоспешити, Ты новаго Церкви Своей воздвигл еси светильника, Митрофана, к Тебе зовуща: отцев Боже, благословен еси.

Человеколюбца Спаса о нас, святителю Христов, умоли разрешитися нам от прегрешений наших и душевных скверн, да и мы Тому яко Всесильному Избавителю зовем: отцев Боже, благословен еси.

В славу Божию одеянный святитель и чудотворец нам от Бога показался еси, Митрофане всехвальне, да светлостьми чудес твоих паче солнечных луч озаряемы, зовем дивная тобою Совершающему: отцев Боже, благословен еси.

Богородичен: Великая дарования Тобою от Господа прияхом, Дево Пречистая, сего ради благодарственное пение приносим Ти и зовем: Благословенна Ты в женах еси, Всенепорочная Владычице.

Песнь 8

Ирмос: Царя Небеснаго, Егоже поют Вои Ангельстии, хвалите и превозносите во вся веки.

К честным мощам твоим, яко к необоримому покрову, прибегающе, немолчнаго твоего ходатайства, Богоносе преподобне, просим: ты же не презри иже от тебе требующих помощи, но услыши и заступи всех, поющих тя и превозносящих Христа во веки.

Телесныя слабости и душевныя недуги силою молитв твоих благодатно пременяя, премени, отче Митрофане, всякое неможение поющим тя и превозносящим Христа во веки.

Плачущим ты слезы отираеши, пастырю преблаженне, и бедствующим подаеши руку спасения от Бога, темже и нас у Престола Владычня помяни, верою поющих тя и превозносящих Христа во веки.

Богородичен: Величаем Твое твердое заступление, исповедуем Матерния Твоея молитвы силу, благодарим возвеличившаго Тя Господа, рождшагося от Тебе, Богомати, Егоже моли спастися душам нашим.

Песнь 9

Ирмос: Воистину Богородицу, Тя исповедуем, спасении Тобою, Дево Чистая, с Безплотными Лики Тя величающе.

Ты, иже в Дому Твоем угодников Твоих насаждаеши, яко маслины и яко кедры, Спасе, Митрофана угодника Твоего молением насади в нас добродетельное житие, да во время свое принесем Ти плоды покаяния.

Со Ангелы, служителю Святей Троице, Митрофане премудре, радуйся, и нам, верою блажащим тя, подаждь молитвами твоими о Дусе Святе радоватися.

Аще и немощны есмы и премного согрешаем, недостойнии, но не отступаем надежды мощнаго покрова твоего, достославне: ты же, Христу Богу моляся, помози нам обрести всем с лики праведных стояние в День судный.

На месте озлобления немощи смирившемуся, удиви молитв твоих силу, чудотворче святый, Митрофане, и по данной тебе целеб благодати нездравие мое во здравие премени.

Богородичен: Упование и радосте наша, Марие Богоневестная, покрый нас честным Твоим омофором, да хвалим непрестанно имя Твое и поем с Безплотными Лики, Тя величающе.

Светилен

Светозарна светильника веры, Божественно и преславно от Светоначальныя Троицы возсиявша и нас солнца светлейше чудесы своими просветивша, Митрофана, пастыря блаженна, песньми восхвалим.